Iedereen vindt iets leuk

Amusement


Mensen vinden het leuk om plezier te hebben. En het bestaat al heel lang, daar ben ik bijna zeker van. Ik was er niet bij, maar zelfs onze overgrootvader vond het waarschijnlijk leuk om te lachen als een van zijn jachtgezellen struikelde en in de modder viel terwijl hij op zijn prooi joeg.
Maar er bestaat niet zoiets als plezier. Mensen zijn verschillend en wat ze op een bepaald moment willen is anders. Daarom lachen wij mensen op plaatsen waar anderen nooit aan zouden denken, of doen we precies het tegenovergestelde. Amerikanen hebben bijvoorbeeld nooit begrepen waarom Tsjechen lachten toen de dialoog in een serieuze film ging over hoe slechts vier machinegeweren uit Tsjecho-Slowakije werden binnengebracht en geen van de daders werd gevonden. Nou, wat voor hen in wezen een politieke verwijzing was, was voor ons juist in die zin grappig.

smějící se žena

Nou ja, elk tijdperk en elke samenleving stelt bepaalde eisen. Als je bijvoorbeeld thuis blijft, kunnen velen van ons zich de dagen van het vorige regime nog herinneren. Ook toen was er vermaak, maar natuurlijk werd alleen dat wat gunstig was voor het regime begunstigd. Alle sketches moesten in het beste geval veelbelovend zijn en in het slechtste geval grondig doordacht om niets te bevatten dat ambtenaren zou beledigen, het heersende regime zou ironiseren of het vijandige kapitalisme zou \’verheerlijken\’. Wat dat laatste betreft, vraag je je af hoeveel problemen de Chimurmans hadden, hoeveel films er in de kluizen belandden en hoeveel artiesten er werden geïndexeerd! Hoeveel artiesten mochten lange tijd niet het podium op vanwege hun scherpe tong?

mužský úsměv

We hebben dus lang uitgekeken naar een nieuw tijdperk waarin alles kan. En we zijn aangekomen. Vandaag kun je bijna alles zeggen. En er zou meer humor moeten zijn. Maar soms is humor niet meer zo grappig als vroeger. Precies omdat zelfs mensen die niet eens grappig zijn, humor in handen kunnen krijgen. Daarom komen de beste lachsalvo\’s van komedies voor memoires. Zoals \’Cottagers\’ en \’Trump\’. Die worden niet langer gecensureerd of verboden op grond van \’morele verloedering van de zanger\’.

Scroll to top