Het Mardi Gras dat we organiseren…

Amusement


Waarom wordt Mardi Gras gevierd? “7]

Vroeger ging Mardi Gras niet alleen over het vieren van het einde van de winter. In feite was het einde van Mardi Gras het begin van een 40-daagse vastenperiode die tot Pasen duurde. Dit betekende dat het niet alleen een gelegenheid was om de net gearriveerde lente te verwelkomen, maar ook een laatste kans om wat geld uit te geven. Dit betekende koken, bakken, drinken en dansen om rustig te blijven tot de paasweek.
masopustní čerti
Wat is er met de vastenavond gebeurd?
Het belangrijkste was natuurlijk het uitdragen van de morana. De morana was een symbool van de winter. Hoe zag het eruit? Het was een strolijf dat over oude kleren was gespannen. Daarnaast was het belangrijk versierd met kralen gemaakt van eieren, ornamenten gemaakt van stof, kralen, linten en strikken. Het gezicht werd opzettelijk in felle kleuren geschilderd en op het hoofd droeg de morana (ook wel Malena genoemd) meestal een hoed. De Chasa droegen de morana\’s de dorpen uit, staken ze in brand en gooiden ze in beken en vijvers. Het waren echter niet alleen de morana\’s die verkleed waren.
strašák masopustu
Een stoet van verklede mensen trok rond het dorp. De stoet stopte eerst bij het huis van het dorpshoofd, waar ze vroegen om de wet goed te keuren. Daarna mocht de kudde vertrekken. In de processie mochten geen merries, de Magere Hein, beren en hun berenarmen of clowns voorkomen. Er werd gezongen. Een van de bekende gezangen is “We dragen Malena, gebakken in olie, gebakken aan de bovenkant, groen aan de onderkant, schoon, schoon, gebleekt.” Of “Ik breng de dood uit het dorp, ik breng een nieuwe zomer naar het dorp”. Zodra de moranas waren verlaten, keerden de kuddes terug naar het dorp, meestal naar de taverne. Hier werd gezongen, gedanst, gegeten en gedronken. Een typisch gezang was: “Mardi Gras is voor iedereen. Waarom zouden we vechten als we elkaar zo ontmoeten?”
vyřezávaná maska
Hoe kan ik meedoen?
Dankzij lokale verenigingen wordt de traditie van carnavalsoptochten massaal nieuw leven ingeblazen. In dorpen en steden trekken verklede optochten voorbij die carnavalsfeesten verkopen, spelen en zingen. De optocht bevat traditionele dansen en eindigt net na middernacht bij een café. En de pubs zijn altijd blij om ze te zien.

Scroll to top