Hoe bereid je je appartement voor op de komst van een klein konijn?

Huishouden


Kabels en stopcontacten

Konijnen kunnen heel goed kabels doorknippen. Dus voordat je een nieuw konijn in huis haalt, moet je zorgen dat je alle kabels hebt en de plekken waar het konijn bij kan. Verberg kabels met speciale hoezen waar konijnen niet doorheen kunnen, of til kabels recht van de grond als dat mogelijk is (hang kabels bijvoorbeeld aan laptops of keukengerei). Stopcontacten die laag bij de grond zitten zijn ook gevaarlijk. Konijnen zijn nieuwsgierig en proberen overal hun neus in te steken. Gebruik daarom stopcontactbeschermers voor kinderen. Kijk ook uit voor kabels op plaatsen waar konijnen op kunnen springen, zoals op tafels. In het dagelijks leven, haardrogers, laptops, krultangen en opladers …… Zorg ervoor dat je voorwerpen die je opraapt of opbergt niet achterlaat op plaatsen waar konijnen bij kunnen.
Králík v domečku

Planten

Konijnen proberen graag nieuwe dingen uit. Kijk daarom uit naar groene planten in je flat. Zelfs als ze buiten het bereik van konijnen staan, moet je ervoor zorgen dat ze geen bladeren of dode bloemen laten vallen.
Holčička s králíčkem
Snijbloemen in vazen en vergeten stoelen die naar achteren zijn geschoven kunnen ook een risico vormen dat konijnen erop springen. Wees ook voorzichtig met wat je in de vuilnisbak gooit. Ze kunnen er gemakkelijk iets uit trekken. Wees ook voorzichtig met manden met groenten uit tuinen en andere bronnen. Niet alles is giftig, maar van sommige dingen kunnen konijnen maagklachten krijgen. Houd bij wat ze de afgelopen dagen gegeten hebben, niet alleen om te zien of ze eten, maar ook om je voor te bereiden op een bezoek aan de dierenarts.

Trappen en deuren

Open trappen en vloeren zijn prima voor katten en honden, maar konijnen moeten voorzichtig zijn. Konijnen komen zulke ruimtes niet tegen in hun natuurlijke omgeving en kunnen gemakkelijk ergens vanaf vallen. Het is daarom aan te raden om van tevoren na te denken of je zulke valpartijen kunt voorkomen en ze voldoende ruimte te geven in delen van je huis of flat waar ze geen gevaar lopen. Konijnen zijn, zoals alle dieren, nieuwsgierig en zullen naar delen van de flat komen waar ze niet mogen komen. Het is daarom belangrijk dat alle gezinsleden het nieuwe gezinslid verwelkomen en verzorgen. Deuren hebben ook aandacht nodig. Konijnen gaan liggen waar ze willen, dus het is aan de eigenaar om te controleren of er geen konijnen achter de deur liggen die ze proberen te openen, of dat er geen ruimte achter hen is, zoals een trap, waar ze konijnen kunnen gooien.

Scroll to top