Maturita – een formaliteit? Het is belangrijk om voorbereid te zijn

Onderwijs


Wat ligt er in het verschiet en wat komt er niet voorbij? In het laatste jaar van de middelbare school doorloop je alle basisfasen.
Het eerste stadium – koncentrovaný studenter is nog tijd
– verschijnt als het feit dat je niets wilt doen. Ze hebben zoveel andere dingen te doen, zoals studeren voor toetsen, dat ze geen tijd hebben om de vragen van hun senioren te beantwoorden. Zolang deze periode niet te lang duurt, is er niets aan de hand. Toch zul je waarschijnlijk de meeste informatie die je in deze periode leert vergeten.
koncentrovaný student
Tweede fase – het is tijd – dit is het moment waarop je je begint voor te bereiden. Dit is de fase waarin mensen die echt serieus bezig zijn met afstuderen (en min of meer hun hele studie) serieus beginnen te worden over hun studie en meestal hoog mikken. Ze streven natuurlijk naar alleen maar tienen, toekomstige medici, enz…
Fase 3 – geen tijd meer – dit is de periode vlak voor het afstuderen, wanneer er nog een kans is om relatief goed te leren. Op voorwaarde natuurlijk dat je afgestudeerd bent in een vak dat je niet helemaal vreemd is en bereid bent om minstens een paar uur per dag te besteden aan het zorgvuldig doorwerken van de problemen. [Fase 4 –zit er middenin– het is Heilige Week en vereist plichtsgetrouwe herhaling van problemen. Maar veel ouderejaars beginnen nu pas goed te studeren voor hun eindexamen. Niet dat ze het niet kunnen, maar ze hebben focus nodig, kalmte, motivatie om niet te snel af te haken en steun van de omgeving. En natuurlijk veel koffie.
Dus hoe kun je eindexamens succesvol aanpakken?
Begin vroeg, gebruik goed materiaal en vergeet niet om na te kijken wat je al geleerd hebt. Los op zijn minst zelf problemen op en ken je weg. Als je kunt, doedan inspiratie op uit je aantekeningen, tekstboeken en vragen van klasgenoten.
Organiseer een [29] reünie van [30] senioren [29] van dezelfde cursus. Er is niets beter dan nippen aan een glas goede wijn, je kaarten, linialen, pennen, rekenmachines, gummen, potloden, vragen, voorbeelden en losse rekenvellen uitspreiden op een cafetariatafel, berekeningen doorwerken met je klasgenoten en met succes je eindexamen afleggen. Het werkt vaak beter als we het samen doen en elkaar dingen kunnen uitleggen. Probeer de examensituatie na te bootsen in een luide, rustige omgeving. Herhaal vragen die je kent niet steeds opnieuw om er zeker van te zijn dat je ze niet vergeten bent. Breek moeilijkere vragen op in grotere blokken en neem meer tijd om ze op te lossen.
Een laatste advies – Improviseer en praat veel. PraatBlijf praten, het is nog altijd beter dan zwijgen.