Hoe kies je de juiste universiteit voor je toekomstige studiesucces?

Onderwijs


De deadline voor het aanmelden bij universiteiten in Tsjechië nadert. Sommigen hebben hun aanvraag al ingediend, anderen nog niet. Degenen die dat wel hebben gedaan, hebben de laatste paar dagen om na te denken, te evalueren en hun keuze te maken (of niet te maken). Voordat ze hun aanvraag definitief indienen, moeten ze zichzelf drie basisvragen stellen.

Důležité je se nevzdávat.

Zijn er werkgelegenheidsvooruitzichten in mijn gekozen studierichting? “10]

Als je aan de universiteit gaat studeren, moet het een studie of studierichting zijn die je niet alleen leuk vindt, maar die ook goede werkgelegenheidsvooruitzichten biedt na het afstuderen. Het is bijvoorbeeld goed dat iemand sociale antropologie of mondelinge geschiedenis wil studeren aan de universiteit, maar laten we deze situatie met een rechterlijke blik bekijken. Of is er een mogelijkheid om jezelf en je gezin te onderhouden? Veel afgestudeerden in deze geesteswetenschappen worden manager van een fastfoodfiliaal of winkelbediende

.

Niemand zegt dat de universiteit een peulenschil is, maar de helft van je lessen haten in je eerste semester is het begin van het einde. Daarom is het een goed idee om op internet of op een open dag op zijn minst een globale rooster- en collegelijst op te zoeken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Er wordt verwacht dat studenten transportmanagement meer zullen volgen dan alleen economie, economie en bedrijfsetiquette. Vakken als wiskunde, programmeren, natuurkunde en transporttechnologie wachten op studenten.
Studium není snadné.

Zal het collegegeld voldoende zijn?

Dit is misschien wel de meest dringende vraag. Het betreft zowel degenen die naar staatsscholen willen gaan als degenen die naar privéscholen willen gaan. De eerste kostenpost, afgezien van de reiskosten naar open dagen, is het inschrijfgeld. Het bedrag varieert, maar is ongeveer 500 CZK. De volgende stap is de toelatingsprocedure. Sommige universiteiten houden hun eigen toelatingstests, terwijl andere de zogenaamde SCIO-tests gebruiken. Deze examens vinden meestal plaats tussen begin december en mei. Je beste score telt mee voor de toelating. Deze cijfers worden gebruikt om je een plaats te geven op de algemene ranglijst van die universiteit. Het is daarom een goed idee om zoveel mogelijk afspraken bij te wonen. Het normale inschrijfgeld voor de SCIO-test is SEK 510. Naast de initiële kosten, d.w.z. het inschrijfformulier, de toelatingsbrief en een kopie van je studiecertificaat, moet je ook rekening houden met de kosten voor huisvesting, vervoer naar school, maaltijden, scripts, enz. De situatie is iets anders voor privéuniversiteiten, waar collegegeld van ongeveer 20.000 Poolse kronen per semester wordt gevraagd. Bacheloropleidingen duren vier jaar, terwijl postdoctorale opleidingen twee jaar duren. Ze betalen ook een bedrag dat door de school wordt vastgesteld.

Wat nog meer?

De volgende stap is om je op zijn minst een beetje bewuster te worden van je voorbereiding op de universiteit. De moeite en het geld dat ermee gemoeid is, is niet gering en het zou zonde zijn om al die moeite verloren te zien gaan.

Scroll to top