Auteur Karin Lednitska

Vrouw


Karin Lednitska werd in 1969 geboren in Noord-Moravië. Ze werd geboren in Calvina. Haar jeugd bracht ze door in Havijov, waar ze negen jaar naar de plaatselijke basisschool ging. Na haar middelbare school werkte ze in verschillende functies in industriële bedrijven in Ostrava, omdat ze haar droom om bibliotheekwetenschap of journalistiek te studeren niet kon waarmaken. Haar verlangen naar schrijven en literair werk bleef onverminderd en ze schreef artikelen voor de regionale pers. Begin jaren \’90 ging ze naar Londen om Britse geschiedenis en Engelse taal te studeren. In 1997 richtte ze de uitgeverij Domino op, die 12 jaar later werd verkocht aan Albatross Media. Twee jaar later publiceerde hij de historische roman The Slanted Church. Het eerste boek dat bij zijn eigen uitgeverij verscheen was White Crow. Al in 2021 werd het boek bekroond met de ÚSTR-prijs voor een uitmuntende bijdrage aan het onderzoek naar de hedendaagse geschiedenis.

Literární tvorba

De roman De schuine kerk was aanvankelijk alleen bedoeld als kort verhaal. Als gevolg van de enorme hoeveelheid historisch materiaal die over het gebied werd verzameld, werd het uiteindelijk gepubliceerd als een trilogie. Twee delen zijn al gelezen door enthousiaste lezers en er wordt reikhalzend uitgekeken naar de publicatie van het derde deel. De auteur heeft de plot van het boek in drie perioden geplaatst. Het eerste deel van de trilogie loopt van 1894 tot 1920, het tweede van 1921 tot 1945 en het derde eindigt in 1960. Alleen wat er werkelijk gebeurde tijdens deze jaren wordt weergegeven als het lot van sommige families. De auteur schrijft op basis van overgeleverde kronieken en archiefstukken.

Kniha roku

Het verhaal begint in 1894, het jaar van de grootste mijnramp in de Calvinas-regio, die het lot van veel families bepaalde. Karin Lednitska trekt de lezer met succes in de verhalen van de individuele personages in de eerste pagina\’s van het eerste deel. De inhoud is bijna onbegrijpelijk vanuit het perspectief van vandaag. Hoeveel moesten de mensen die aan de Tsjechisch-Poolse grens woonden verwerken? En wat waren de lasten van het leven die ze moesten dragen? Pas in het tweede deel van de roman komt er verlichting voor de hoofdpersonen. Moeilijke tijden in oorlogstijd drukken een stempel op het leven van iedereen. Geen van de personages die de lezer vanaf het begin van het boek vergezellen, ontkomt aan lijden. Volgens de auteur is er nog geen publicatiedatum vastgesteld voor het derde deel. Dit soort creaties moet rijpen. De Diagonale Kerk werd vorig jaar uitgeroepen tot Boek van het Jaar.

Scroll to top