Pas op voor suiker! Suiker werkt als een drug

Web


Sneeuwwitte suiker is niet zo onschuldig als zijn kleur doet vermoeden. Volgens wetenschappers kan suiker gewoonten produceren die vergelijkbaar zijn met nicotine en cocaïne. Experimenten met ratten en andere proefdieren hebben dit aangetoond. Toen ze de keuze kregen tussen suiker en cocaïne, kozen ze voor de hefboom waarmee ze suiker konden innemen.
pocukrované muffiny
Ondanks deze waarschuwende woorden is het duidelijk dat de mensheid veel, bijna alles, te danken heeft aan suiker. Onze voorouders consumeerden honing en fruit vermengd met suiker. Vervolgens \’sloegen\’ ze de overtollige energie op in de vorm van vet. [Maar terwijl wij in een maatschappij van relatieve overvloed leven, sloegen zij het op voor tijden van schaarste. Bovendien vernietigt het raffinageproces vitaminen en mineralen. Als we eetbuien krijgen omdat het ons energie geeft en we ons er goed bij voelen, raken we verslaafd. Zout bevordert gemakkelijk het ontstaan van diabetes fase 2 en verhoogt de bloeddruk, een bekende onzichtbare moordenaar. Zout is ook schadelijk voor het menselijk lichaam, maar weinig mensen willen zout eten. Dat geldt niet voor suiker. We weten dit empirisch en er zijn geen dure tests voor nodig.

Natuurlijk zou je kunnen stellen dat de term drug in dit geval een beetje overdreven is. Het probleem is dat we het niet zo hard nodig hebben en dat het verslavend is met slechte bijwerkingen. De ondergrens van consumptie is nul. Zolang we genoeg eiwitten en vetten binnenkrijgen, zouden we eigenlijk zonder tranen moeten kunnen.
gumoví medvídci
Geraffineerde suiker kan echter, net als drugs, inactiviteit en \’cravings\’ veroorzaken, zoals dat bijvoorbeeld bij alcohol gebeurt. Suiker maakt dopamine en opioïden vrij en het verwijderen van suiker bij een persoon kan ongelukkige gevolgen hebben. Ze krijgen te maken met problemen zoals aandachtstekortstoornissen, geheugenstoornissen en depressieachtige toestanden. Poolreizigers weten bijvoorbeeld waarom ze chocolade meenamen op hun expedities. Het hielp hen. Maar als we het regelmatig en in grotere mate doen, heeft het ongelukkige gevolgen.
Het klinkt niet lief, maar soms is minder meer.

Scroll to top