Doorbreek gewoontes die je portemonnee onder druk zetten

Vrouw


De afgelopen maanden gaat er geen dag voorbij zonder prijsstijgingen in de media. En ze zijn allemaal vrij drastisch. Maak je je zorgen over hoe je ermee om moet gaan? Ga eerst na waar je staat. Maak een spreadsheet van je inkomsten en uitgaven. Waar geef je precies aan uit? Hoeveel geld heb je elke maand over? Hoeveel heb je gespaard? Bewaar bonnetjes zodat je precies weet waar het geld aan uitgegeven wordt. Het zal je misschien verbazen waar je geld naartoe verdwijnt. Bedenk na deze analyse waar je kunt besparen. Je weet wat je moet uitgeven, maar waar kun je op bezuinigen? Hier zijn enkele tips.

peníze

Afhaalkoffie

Ga minstens drie keer per week langs bij je plaatselijke koffietent en koop een afhaalkoffie voor op het werk. Maar er zijn twee soorten goed nieuws voor je: ten eerste kun je je afhaalkoffie thuis zetten en meenemen in een mooie thermomok. 100 Kč voor drie koffie per week = 15.600 Kč per jaar, dat is best veel geld, vind je niet?

Eten in een restaurant

Dit is ook vergelijkbaar met koffie kopen. Je kunt naar een restaurant gaan en nieuwe gerechten proberen, maar als je budget begint te knellen, is dit iets waarop je kunt besparen. Kook thuis en plan maaltijden over meerdere dagen.

Tip: Neem ook eten van thuis mee naar je werk

Hoeveel kun je besparen? Als jij en je partner één keer per week uit eten gaan en 1.000 Kč uitgeven, is dat 52.000 Kč per jaar

Tabak en alcohol

Besparen op alcohol en tabak is iets moeilijker, omdat ze verslavend kunnen zijn. Probeer de uitgaven echter zoveel mogelijk te beperken. Een eenvoudige rekensom is twee keer per week 100 Kč wijn en twee keer per week 100 Kč tabak = 15.600 Kč per jaar.

mince

Gebotteld water

Gebotteld water kopen is echt onnodig. Kraanwater drinken spaart zowel je portemonnee als de planeet. Voeg in de zomer een schijfje citroen en een takje verse munt toe aan het water.

Tip: Als je niet van kraanwater houdt, kan een gefilterde waterkoker de oplossing zijn

Betaalde apps

Ooit wilde je afvallen en downloadde je verschillende apps op je telefoon. Je weet niet eens wat ze precies tellen – calorieën of stappen of zelfs wat ze precies tellen. Controleer en update alles. Het heeft geen zin om te betalen voor iets dat je niet meer gebruikt.

Gebeurtenissen niet bijhouden

Koop je altijd producten als je ze nodig hebt? Dat is zonde. Begin met het bijhouden van promoties en kortingsbonnen. Het is niet nodig om er jarenlang een voorraad van aan te leggen. Drogisterijen en verse producten gaan daarentegen langer mee. Dus als je wastabletten in de aanbieding zijn, waarom koop je er dan niet twee tegelijk?

Scroll to top