Een beetje over servers

Web


Servers zijn dus eigenlijk computers die ons bepaalde diensten leveren. Servers zijn ook virtuele computerprogramma\’s en kunnen vele vormen aannemen. Servers worden geplaatst in serverruimtes met airconditioning en beveiligingssystemen, individueel of in groepen servers. Daar worden ze meestal opgeslagen in “racks” met kasten. Deze kasten worden gebruikt voor servers en andere elektronische apparatuur.
server pokoj

Serverdiensten

Een server kan een enkele computer (lokaal) of meerdere computers (netwerk) bedienen. Om het verschil tussen deze diensten beter te begrijpen, is een lokale dienst bijvoorbeeld het aansluiten van een printer, scanner of ander apparaat op een computer, terwijl een netwerkdienst bijvoorbeeld het aansluiten van een computer op een wereldwijd netwerk is. Servers bieden een scala aan functies, van mediaweergave tot virtuele database en e-mailverwerking. Afhankelijk van hoe gespecialiseerd een server is, kan deze worden onderverdeeld in dedicated en niet-dedicated servers. Dedicated servers zijn speciale servers waar gebruikers geen directe toegang toe hebben. Deze worden opgeslagen in speciale kasten. Niet-dedicated servers daarentegen zijn gewoon computers voor algemene gebruikers.

De serverhardware, of wat we kunnen aanraken

Tegenwoordig zijn er kosten verbonden aan het bouwen van een server die krachtiger en sneller is dan een computer voor algemene gebruikers. Het probleem is echter dat de prijs astronomisch stijgt met het aantal computers. Daarom is het in veel gevallen de moeite waard om een gewone computer te kopen en deze met behulp van speciale software aan te sluiten op het cluster. Je hebt dit waarschijnlijk al gezien in Amerikaanse films. In sommige gevallen verdelen fabrikanten hun servers in servers voor thuisgebruik, voor kleine en middelgrote bedrijven, voor grote ondernemingen, enz. Dit zijn echter gewone computers met alleen bepaalde speciale functies.
žluté kabely

Het cruciale verschil tussen conventionele computers, die ook serversoftware of virtuele

servers kunnen zijn, en computers met alleen serverfuncties is dat de eerste de nadruk legt op interactiviteit en de tweede op hoge prestaties. Er zijn verschillende versies voor commercieel gebruik, bijvoorbeeld Windows Vista, Windows 7″, enz. Er zijn ook gratis versies zoals Linux en Ubuntu”. Tegenwoordig zijn de meeste servers verbonden met een wereldwijd centraal netwerk.

Scroll to top