Lokaal winkelen loont

Kopen


Je hebt lokale politici vast wel eens horen discussiëren over hoe ze het stadscentrum weer tot leven kunnen wekken en de stad weer tot leven kunnen brengen. Kortom, dit is een eenvoudig probleem waarop een complex antwoord wordt bedacht. Als we de stad weer tot leven willen brengen, moeten we de stadscentra vullen met kleine winkeltjes, cafés en een levendige cultuur. En het zijn deze diensten die in verval raken, dankzij de creatie van enorme winkelcentra aan de rand van steden en nog slechtere centra.
výkladní skříně
Het is geen grote opgave om een stad te vinden waar al het leven en bedrijvigheid zich afspeelt en de straatcentra leeg geeuwen achter de glazen muren van markten en winkelcentra. Integendeel, het is veel moeilijker om een Tsjechische stad te vinden waar soortgelijke problemen zich niet voordoen. Maar niemand kan de klok terugdraaien. Als je iets aan dit probleem wilt doen, kun je het beste bij kleine lokale winkeltjes winkelen.
prodej ovoce na trhu

En wat dat winkelen oplevert:

Ten eerste de eerder genoemde gemeenschapsontwikkeling. Geld dat wordt uitgegeven in lokale winkels blijft in het gebied. Als we geen lokale winkeliers kunnen steunen, laten we dan op zijn minst Tsjechische bedrijven steunen. De onderneming betaalt hier belasting en de staat investeert die weer in zijn burgers. Bovendien hebben lokale winkeliers lokale mensen in dienst en zijn ze veel groter dan de grote ketens.
Als je denkt dat je het beste voor jezelf en je portemonnee kunt doen door consumptiegoederen te kopen bij de grote winkelketens, dan heb je het mis. Zulke kortingen zijn verre van gratis. Meestal zijn deze goederen van inferieure kwaliteit, geproduceerd over de grens in slechte omstandigheden, en moeten ze op een ingewikkelde manier naar hier worden getransporteerd. Dit is niet in het voordeel van de Tsjechische bevolking of het Tsjechische platteland.
Door van kleine lokale leveranciers te kopen, bouw je ook sociale banden op. Stoor je je aan de afstandelijke, onpersoonlijke omgeving van de grote winkelketens, waar niemand je zelfs maar begroet? Ga naar een lokale winkel en je wordt niet alleen begroet, maar je krijgt ook gedegen advies en maakt een praatje met het personeel. Dit soort buurtwinkels kan je dag een stuk aangenamer maken.

Scroll to top