Een sollicitatiegesprek voorbereiden

Bedrijven


Heb je gereageerd op een vacature waarin je geïnteresseerd bent en ben je uitgenodigd voor een gesprek? Ben je bang geworden? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige. Als je je goed voorbereidt, ben je een stap dichter bij het creëren van een contract en het krijgen van de baan die je wilt. Recruiters besteden veel zorg aan het vinden van de ideale kandidaat voor een vacature. Met je cv en motivatiebrief moet je de interesse van de recruiter hebben gewekt om uit tientallen kandidaten te worden gekozen. En hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?podání ruky.jpg

Bedrijfsinformatie
Tijdens het gesprek kan je gevraagd worden wat je weet over het bedrijf. Kom meer te weten over de geschiedenis, interessante feiten en het portfolio van het bedrijf. Deze zijn te vinden op de officiële website van het bedrijf.

Documenten
Zorg voor een identiteitskaart of rijbewijs en, als het bedrijf dat vereist, een geldig strafbladcertificaat. Deze certificaten zijn tegen een kleine vergoeding verkrijgbaar bij de Tsjechische posterijen of andere bronnen. De kans is groot dat er naar deze documenten wordt gevraagd.

CV
Print voor de zekerheid een kopie van je CV uit. Lees het voor het gesprek nog eens door en onthoud alle relevante informatie. De kans is groot dat je tijdens het gesprek naar je sterke punten wordt gevraagd. Haal de sterke punten uit je cv


Het sollicitatiegesprek is een formele gelegenheid en je mag geen vrijetijdskleding dragen. Vermijd slecht passende pakken, vuile schoenen, een onverzorgd uiterlijk en, voor vrouwen, laag uitgesneden kleding en korte minirokjes. Alleen al je uiterlijk bij binnenkomst maakt een eerste indruk.

Wees positief
Nerveus of gestrest zijn zal zeker niet leiden tot een soepel en probleemloos sollicitatiegesprek. Je mag je angstig voelen, maar geloof in jezelf. Blijf positief, heb een goed humeur en straal zelfvertrouwen uit.chat dvou mužů.jpg

Vragen voor de recruiter
Aan het einde van het gesprek krijgen kandidaten meestal aanvullende vragen. Op deze manier controleert de recruiter of de kandidaat oprecht geïnteresseerd is in de baan. Bereid een paar vragen voor over de baan en het bedrijf. Vermijd vragen over het persoonlijke leven van de recruiter, herhalende vragen en vragen die alleen met ja of nee beantwoord kunnen worden.

Het optimale aantal vragen om aan de recruiter te stellen is vijf. Typische voorbeelden zijn:

  • Hoe worden nieuwe rekruten getraind en wat wordt er de eerste dagen van hen verwacht?
  • Wat is de typische werkdag voor deze functie?
  • Wat is je eerste baan?
  • Hoe lang duurt de selectieprocedure ongeveer? Wanneer weten de kandidaten wat de uitslag is?
  • Is er iets dat u moet weten voordat u de baan aanneemt dat u ons nog niet hebt verteld?

Wat de uitkomst van het gesprek ook is, je hebt het geprobeerd. Sommige kandidaten komen niet opdagen zonder enige uitleg. Als het niet gelukt is, bedenk dan dat er genoeg andere banen zijn waarop je kunt solliciteren en die zijn misschien niet in dezelfde positie.

Scroll to top