Korte inleiding tot de geschiedenis van betalingen

Geld


Soortgelijke dingen worden in de economische praktijk onderwezen, maar tegelijkertijd ook op de middelbare school en in het leerlingwezen, want nieuwe dingen leren is nooit slecht. In het algemene onderbewustzijn zijn er bijvoorbeeld de Praagse denarii en de grosz, die tot de eerste munten behoorden die in ons land werden gebruikt en die worden geassocieerd met de namen van koning Boleslav de Brutale en andere Tsjechische koningen. De ontwikkeling zelf begon echter al veel eerder, toen niet bankbiljetten, maar bijvoorbeeld het aantal schelpen of schaapskuddes de hoofdrol speelden.
cihla ze zlata.jpg

– Natuurlijke valuta

De handelswijze, die zich al heel vroeg in de ontwikkeling van het geld bevond, had al enige vooruitgang geboekt. Natuurlijke handel, soms ruilhandel genoemd, is gebaseerd op de uitwisseling van goederen.

– Goederengeld, zogenaamd warengeld

Zelfs in dit geval waren het nog geen bankbiljetten. Echter,
goederengeld

staat voor een soort goed dat door een groep, een gemeenschap, wordt gebruikt als betaalmiddel. Een voorbeeld is lakengeld, dat de vorm heeft van een stoffen sjaal.

– munten, edelmetalen en geld

Hier was het een eenvoudiger betalingssysteem, met als enige probleem het constante tekort aan goud, zilver en andere edelmetalen. Andere problemen waren de frequente waardevermindering (krassen) van de munt en de relatief hoge gewichten.

– Ongedekt geld

Deze werden vandaag de dag al gebruikt, met het zogenaamdegedekte geld(dat alleen hetzelfde aantal biljetten of munten produceerde als de gouden standaard, de hoeveelheid goud waarover de staat beschikte)
Ongedekt geld wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt en is beschermd door de Tsjechische Nationale Bank op een dergelijk financieel niveau.
královna na bankovce.jpg

– virtuele valuta, internetbankieren

zogenaamd gyrogeld, abstract. Klassieke girale transacties. Het vervangt de klassieke bankbiljetten en wissels.
De ontwikkeling ervan gaat dus inderdaad geleidelijk en we kunnen alleen maar afwachten wat er gaat gebeuren.

Scroll to top