Verrassende tapijten na zes maanden

Huishouden


Kleur en vuil

Je hebt misschien wel eens gehoord van het filmeffect, waarbij een camera of camera\’s op één plek worden geplaatst, de positie ervan wordt gefixeerd en een korte video of momentopname wordt zodat er maar één plek in het gezichtsveld is. Hierdoor verschijnen er bepaalde veranderingen in de loop van de tijd. Op deze manier wordt bijvoorbeeld de groeisnelheid van gras en struiken in kaart gebracht.

detail vláken koberce

Het zou interessant zijn om hetzelfde experiment uit te voeren op huishoudelijk tapijt. We zijn vooral geïnteresseerd in de kleurverandering als het tapijtoppervlak verder wordt gereinigd met een conventionele stofzuiger.

Als je gelooft dat stofzuigers het meeste vuil opzuigen en dat tapijten na zes maanden of een jaar grotendeels onveranderd blijven, kun je de kleur van het tapijt aan het begin van de opname vergelijken met de kleur aan het einde van het experiment nadat het tapijt in de winkel is gekocht. Je zult misschien verbaasd zijn over het verschil: de oorspronkelijke kleur begint te vervagen en verandert in een tint die dichter bij grijs ligt. De verandering vindt plaats over een relatief lange periode, dus je zult het niet eens goed herkennen.

luxování koberce

Geur

Je komt bij iemand op bezoek en bukt je voorover in de woonkamer om iets op te rapen wat ze op de grond hebben laten vallen. Heb je ooit de geur van gebruikte sokken in je neusgaten gehad? Dit gebeurt vaak als tapijten alleen gestofzuigd worden en vaak betreden worden met blote voeten of voeten die sokken of zijden kousen dragen. Dit komt doordat tapijtvezels, of het nu katoen of synthetisch is, de neiging hebben om zweet en de bacteriën die zich daarmee voeden te absorberen, waardoor de vloerbedekking geleidelijk verandert in een grote sok.

Als je tapijtgeurtjes wilt blijven opzuigen, blijf dan stofzuigen met een conventionele stofzuiger.

Scroll to top