Ze veranderen niet

RelatiesAf en toe horen we op televisie over vrouwen die op het laatste moment hun gewelddadige partner trotseren, hun kinderen meenemen, onderduiken, een scheiding aanvragen en eindelijk vrijuit ademen… Maar we hebben nog nooit gehoord van grootmoeders en grootvaders die hun misbruikende kinderen of zelfs kleinkinderen trotseren. Maar dat is de werkelijke situatie.

pěst u kluka

[Omdat huiselijk geweld vooral gevaarlijk is omdat er familieleden bij betrokken zijn, weigeren slachtoffers vaak toe te geven dat er iets mis is of vertellen ze zichzelf dat de dader zal veranderen. Maar de dader verandert niet. Hoe meer het slachtoffer probeert aan de eisen te voldoen en toe te geven, hoe meer het geweld escaleert. Dat geldt in alle gevallen. Het geval van ouders en grootouders is echter iets anders. Ouderen en zwakkeren krijgen van hun misbruikers vaak te horen dat ze nutteloos en onbekwaam zijn en dat ze eigenlijk blij zijn dat er voor hen gezorgd wordt. Mishandelaars proberen hen het idee te geven dat ze een last zijn. Er wordt ook vaak gedreigd dat de arme gepensioneerde met rust gelaten zal worden. En dat is vaak waar oudere mensen het meest bang voor zijn. De gedachte dat ze hun familie nooit meer zullen zien en uiteindelijk niet meer voor zichzelf zullen kunnen zorgen, maakt dat ze hun pensioen liever overdragen aan hun nakomelingen en aan hen zijn overgeleverd. Ze schamen zich vaak voor deze situatie en geven zichzelf de schuld – zij zijn tenslotte degenen die hun kroost hebben grootgebracht.

Alsof dit psychologische misbruik nog niet genoeg is, komt er in sommige gevallen ook nog fysieke mishandeling bij. Ouderen met zwarte of gekneusde ogen worden vaak verondersteld ergens te zijn gevallen omdat ze al zwak zijn. Weinigen denken eraan dat de oorzaak hun zoon of dochter zou kunnen zijn.


Alsof het feit van fysieke en psychologische mishandeling op zich nog niet afschuwelijk genoeg is, is er nog een factor die de situatie erger maakt. Als ouderen om hulp vragen, worden ze soms te kort gedaan. De mensen die hen zouden moeten helpen, nemen hen niet serieus en zeggen dat het oude mensen zijn. En als ze de situatie zien, nemen ze genoegen met de verklaring van de nakomelingen van de ouderen dat er niets aan de hand is, dat de arme gepensioneerde gewoon in de war is.
Domácí násilí

Ouderen kunnen hulp krijgen door de White Circle Safety Line te bellen. Het telefoonnummer is 116 006. Ze zijn ook bereikbaar op 257 317 110. Mensen hier vertrouwen oudere mensen en handelen zonder vooroordelen. Ze helpen echt.

Scroll to top